czwartek, 7 lutego 2013

POWIEDZIAŁ BARTEK, ŻE DZIŚ TŁUSTY CZWARTEK...

Tłusty czwartek to jedna z najpopularniejszych, ocalałych do dziś tradycji, która zapowiada koniec karnawału. Był on wstępem do hucznych zabaw, które towarzyszyły ostatnim dniom karnawału. Dzień ten jest świętem ruchomym i wypada w zależności od daty Świąt Wielkanocnych.

Tradycja zabaw karnawałowych sięga  czasów starożytnego Rzymu, gdzie świętowano kończącą się zimę i nadejście wiosny. Starożytni bawili się wtedy na hucznych zabawach, przy dużej ilości alkoholu i tłustych potrawach. W chrześcijaństwie przed laty tłusty czwartek był początkiem tzw. Tłustego Tygodnia, okresu w którym szlachta i chłopi bawili się przed Wielkim Postem. 

Warto jeszcze przypomnieć zwyczaj związany z dniem tłustego czwartku z regionu wielkopolskiego. Była to tak zwana pomyjka. Wierzono, że gdy ktoś tego dnia ustrzeże się od mycia naczyń i gotowania gorących potraw, nie będzie mógł w pełni delektować się dobrym zdrowiem przez cały rok. Dlatego też, w Tłusty Czwartek wszyscy garnęli się do usługiwania przy stole, aby zasłużyć sobie na to szczególne błogosławieństwo. Prawie wszystkie dawne wierzenia, obrzędy i zabawy zapustne odeszły w przeszłość. Nieliczne tylko dotrwały do naszych czasów. Zachowały się jedynie tradycje zabaw tanecznych ostatkowych, ale nie mają one dawnego rozmachu i tej, co dawniej żywiołowości.

Przepis na paczki: 
  • 110 g drożdży
  • 2/3 szkl. cukru
  • 8 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 7 żółtek
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wódki lub rumu
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 450 g (2 szkl.) dżemu
  • 1,5 l oleju roślinnego lub smalcu do smażenia
  • 2/3 szkl. cukru pudru                                                                                                                            
Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 30 min | Czas dodatkowy: 1 godz, wyrastanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz