niedziela, 1 lipca 2012

CZY TO CZAS NA CHŁODNIK?


Staropolski chłodnik z kwaśnego mleka (z botwinką)



  • 1 l kwaśnego mleka
  • 1/8-1/4 l śmietany
  • 15 dkg kwaśnych ogórków
  • sól
  • cukier
  • cytryna
  • 1/8 l kwasu burakowego
  • 30 - 40 dkg botwiny
  • 2 jaja (ugotowane na twardo)
  • 2 łyżki siekanego koperku
Botwinę starannie opłukać, pokroić w cienkie paski, ugotować w małej ilości lekko zakwaszonej, osolonej i posłodzonej wodzie. Ogórki obrać i poszatkować.
Kwaśne mleko zmieszać ze śmietaną, dodać botwinę, ogórki, pokrojone jajka i koperek, wlać kwas burakowy i wymieszać.

SZYBKIE I DOBRE na taki upał :)

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz